14.06.2021        PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek zielony w plastrach, herbata z cytryną i miodem pszczelim

10.30- Herbata owocowa

OBIAD - Zupa jarzynowa na wywarze mięsno- warzywnym (kurczak, marchew, seler, pietruszka, por); makaron z serem białym; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, śliwka, truskawka, porzeczka czarna); papryka czerwona, arbuz

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, masło orzechowe, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao

Alergeny; 1,3, 5, 7,9

                                                                                     15.06.2021        WTOREK

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata zielona, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao

10.30- Herbata owocowa

OBIAD - Zupa ryżowa na wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, por, seler, marchew); pałki drobiowe pieczone, ziemniaki, sałata w śmietanie; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, śliwka, porzeczka czarna, truskawka); banan, słupki ogórka kiszonego

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, pasta czekoladowa z ciecierzycy, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kawa zbożowa na mleku słodzona miodem

Alergeny; 1,3, 7,9

                                                                                      16.06.2021        ŚRODA

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, ogórek zielony, płatki zbożowe ( 5 zbóż z rodzynkami) na mleku, herbata z cytryną i miodem, ogórek zielony

10.30- Herbata owocowa

OBIAD -  Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze mięsno- warzywnym (kurczak, marchew, seler, por, pieczarki); ogonówka z młodą kapustą; kompot z mieszanki owoców (truskawka, porzeczka czarna, wiśnia); kalarepa do chrupania, truskawka

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, pasztet domowy, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao

Alergeny; 1, 7,9

                                                                                         17. 06.2021        CZWARTEK

ŚNIADANIE - Bułka grahamka z masłem,dżem 100% owocowy bez cukru, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao

10.30- Herbata owocowa

OBIAD - Zupa selerowa z grzankami na wywarze mięsno- warzywnym ( natka pietruszki, lubczyk, seler, por, marchew, kurczak); kotlety mielone, ziemniaki, surówka z marchewki i pomarańczy; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, truskawka, czarna porzeczka); arbuz

PODWIECZOREK -  Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, herbata cytryną i miodem pszczelim

Alergeny; 1,3,4, 7,9

                                                                                         18.06.2021        PIĄTEK

ŚNIADANIE - Pieczywo z masłem,jajecznica ze szczypiorkiem , rzodkiewka, herbata, kawa zbożowa na mleku

10.30- Herbata owocowa

OBIAD - Zupa kapuśniak na wywarze mięsno- warzywnym ( kurczak, marchew, seler, pietruszka, zielenina, pietruszka nać, kapusta kiszona); racuchy drożdżowe; kompot z mieszanych owoców (porzeczka czarna, wiśnia, truskawka); jabłko, seler naciowy

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, twaróg „ Mój ulubiony”, jogurt naturalny z owocami, herbata z miodem i cytryną, ogórek zielony

Alergeny; 1, 3, 7,9

                                                                                                             SMACZNEGO!!

* Dyrektor Przedszkola nr 1 Bajka zastrzega sobie dokonywania korekt jadłospisu przez intendenta, dotyczące dodatków do posiłków w postaci owoców i warzyw, z przyczyn niezależnych od niego.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów:

 Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;                                                                                                                                                                                         

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki;

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.