PONIEDZIAŁEK 16.05.2022

ŚNIADANIE - Bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao
alergeny; 1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną

OBIAD - Zupa jarzynowa wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, mix warzyw, kalafior, marchew, seler, por); makaron z musem truskawkowym; kompot z mieszanki owocowej (wiśnia, porzeczka czarna, truskawka, daktyle suszone); papryczka czerwona, jabłuszko
alergeny;1,9

PODWIECZOREK - Rogalik maślany z masłem, serek naturalny, pomidor, cebulka zielona, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao
alergeny;1,7

                                                                                           WTOREK 17.05.2022

ŚNIADANIE - Bułeczki z masłem, paróweczki na gorąco, papryka czerwona, herbata z cytryną i miodem pszczelim, ketchup, kawa zbożowa na mleku
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną

OBIAD - Krem z czerwonej soczewicy z batatem na wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, marchew, seler, por, soczewica czerwona, bataty); risotto z kurczakiem i warzywami; kompot z mieszanki owocowej (wiśnia, porzeczka czarna, truskawka, daktyle suszone); kiwi, kalarepka
alergeny;1,9

PODWIECZOREK - Rogal maślany z masłem, dżem owocowy 100% owoców, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao
alergeny;1,7

                                                                                              ŚRODA 18.05.2022

ŚNIADANIE - Bułeczka grahamka z ziarnami, masło, rolada szpinakowa, ogórek zielony, sałata, zupa mleczna – płatki wielozbożowe, herbatka z cytryną i miodem
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną

OBIAD - Pieczarkowa z muszelkami na wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, marchew, seler, por); filet z morszczuka w cieście naleśnikowym, sałatka z kapusty kiszonej i marchewki z oliwą truflową, kasza bulgur; kompot z owoców mieszanych (truskawka, porzeczka czarna, wiśnia, daktyle suszone)
alergeny;1,7,4, 9

PODWIECZOREK - Francuz z masłem orzechowym, jogurt owocowy – wyrób własny (truskawka, banan), herbatka z cytryną i miodem, papryczka czerwona w słupkach
alergeny;1,3,7


                                                                                                       CZWARTEK 19.05.2022

ŚNIADANIE - Rogalik z makiem, polany miodem, jogurt owocowy -wyrób własny ( truskawka, banan), serek wiejski, pomidor, herbata z cytryną i miodem,
alergeny;1,7

10. 30 - herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną

OBIADZupa zabajona manną z brukselką wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, seler, brukselka, marchew, por); wątróbka drobiowa duszona, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego; kompot z owoców mieszanych (truskawka, porzeczka czarna, wiśnia, daktyle suszone); mandarynka
alergeny;1,7,9

PODWIECZOREK - Chlebek na zakwasie, pasztet domowy, rzodkiewka, zielona cebulka, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kawa zbożowa na mleku

alergeny;1, 7

                                                                                        PIĄTEK 20.05.2022

ŚNIADANIE - Pieczywo ciemne z masłem, pasta jajeczna, papryka, szczypiorek, kakao, herbata z cytryną i miodem
alergeny; 1,3, 7

10. 30 - herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną

OBIAD - Botwinka na wywarze mięsno – warzywnym (włoszczyzna, buraki); pierogi z farszem ziemniaczano -serowym z omastą z boczku i cebulki; kompot z mieszanki owoców (wiśnia, agrest, porzeczka czarna, daktyle suszone); marchewka w plastrach, banan
alergeny; 7,9

PODWIECZOREK - Bułeczka z masłem, szynka wiejska, sałata, ogórek zielony, kakao, herbata z cytryną i z miodem
alergeny;1,7

                                                                                                                                                SMACZNEGO!!!

Do przygotowania posiłków używane są tylko naturalne przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa naturalna do zup, przyprawa naturalna do ryb, lubczyk, kminek, cynamon,

* Dyrektor Przedszkola nr 1 Bajka zastrzega sobie dokonywania korekt jadłospisu przez intendenta, dotyczące dodatków do posiłków w postaci owoców i warzyw, z przyczyn niezależnych od niego.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów:

 Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;                                                                                                                                                                                         

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki;

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.