PONIEDZIAŁEK 25.10.2021

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek zielony w plastrach, herbata z cytryną i miodem pszczelim

alergeny;1,7

10.30- Herbata owocowa

OBIAD - Zupa kalafiorowa na wywarze mięsno- warzywnym ( kurczak, marchew, seler, pietruszka, por, kalafior); makaron z musem owocowym; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, śliwka, truskawka, porzeczka czarna); papryka czerwona, gruszka

alergeny;1,7,9

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, masło orzechowe rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem pszczelim, kakao,

alergeny;1,7

                                                                                           WTOREK 26.10.2021

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim ,kawa zbożowa

alergeny;1,

10.30 - Herbata owocowa

OBIAD - Rozbecka z manną na wywarze mięsno- warzywnym (natka pietruszki, lubczyk, seler, por, marchew, kurczak); kotlety mielone, ziemniaki, buraczki; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, truskawka, czarna porzeczka); śliwka, seler naciowy

alergeny;1,4,9

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, pasta serowa z rzodkiewką i szczypiorkiem, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim,

alergeny;1,7

                                                                                             ŚRODA 27.10.2021

ŚNIADANIE - Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska parzona, kakao, herbata z cytryną i miodem,

alergeny;1,7

10.30 - Herbata owocowa

OBIAD - Grochówka na wywarze mięsno- warzywnym (kurczak, marchew, seler, por); naleśniki z dżemem owocowym (100% owoców bez cukru); kompot z mieszanych owoców (porzeczka czarna, wiśnia, truskawka); papryka, winogrona

alergeny;3,7,9

PODWIECZOREK - Szarlotka ryżowa na ciepło (wyrób własny; ryż tajony, zapiekany z tartym jabłkiem), ogórek kiszony, herbata z cytryną i miodem pszczelim ,kakao

alergeny;1,7

ze względu na sposób przygotowywania potrawy, podwieczorek nie będzie wydawany wcześniej niż od godz, 13.30 , prosimy o odbiór dzieci w tych godzinach

                                                                                        CZWARTEK  28.10.2021

ŚNIADANIE  - Bułka z masłem, serek Bieluch, pomidor, herbata z cytryną i miodem pszczelim,

alergeny;1,7

10.30 - Herbata owocowa

OBIAD - Zupa cebulowa z grzankami (wyrób własny – chleb suszony w piecu konwekcyjnym) na wywarze mięsno- warzywnym (kurczak, marchew, seler, pietruszka, zielenina, pietruszka nać, por, cebula); kopytka dyniowe; kompot z mieszanki owoców (truskawka, porzeczka czarna, wiśnia); seler naciowy, jabłko

alergeny;1,7,9

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem, pasta rybna z makreli z ogórkiem kiszonym, papryką, jajkiem i szczypiorkiem, herbata cytryną i miodem pszczelim, kawa zbożowa

alergeny;1,7

                                                                                           PIĄTEK 29.10.2021

ŚNIADANIE - Pieczywo z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, herbata, kawa zbożowa na mleku

alergeny;1,3,7

10.30 - Herbata owocowa

OBIAD - Zupa pomidorowa z kluskami na wywarze mięsno – warzywnym (kurczak, por,seler, marchew); gulasz wieprzowy, kasza, mizeria; kompot z owoców mieszanych (wiśnia, śliwka, porzeczka czarna, truskawka); banan,

alergeny;7,9

PODWIECZOREK - Pieczywo mieszane z masłem twaróg „Mój ulubiony”, herbata z miodem i cytryną, papryka czerwona

alergeny;1,7

                                                                                                             SMACZNEGO!!

Do przygotowania posiłków używane są tylko naturalne przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa naturalna do zup, przyprawa naturalna do ryb, lubczyk, kminek, cynamon,

* Dyrektor Przedszkola nr 1 Bajka zastrzega sobie dokonywania korekt jadłospisu przez intendenta, dotyczące dodatków do posiłków w postaci owoców i warzyw, z przyczyn niezależnych od niego.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów:

 Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;                                                                                                                                                                                         

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki;

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.