PONIEDZIAŁEK 25.09.2023
ŚNIADANIE - Bułeczka kajzerka ( mąką pszenna typ 500, woda, sól, drożdże, cukier) bułka grahamka (mąka graham typ 1850, woda, mąka pszenna drożdże, płatki owsiane), masełko 82% tłuszczu, z dżemem truskawkowym 100% owoców Łowicz o obniżonej zawartości cukru, pomidor, zupa mleczna z płatkami czekoladowymi ( mleko 2%, płatki kukurydziane czekoladowe, gluten), herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem naturalnym
alergeny;1,7
10. 30 - Herbatka owocowa, woda przegotowana z cytrynką, jabłko
OBIAD -Zupa dyniowa z makaronem na wywarze mięsnym ( woda, porcja rosołowa, mieszanka włoszczyzna- seler, marchewka, por, dynia kostka, śmietanka 30% ), parowe kluseczki z musem malinowym ( mąka, jaja, drożdże, jogurt naturalny ,maliny), kompot z mieszanki kompotowej ( wiśnia, porzeczka, agrest słodzony daktylami), ogórek zielony
alergeny;1,7,9
PODWIECZOREK - Chlebek orkiszowy, chlebek jasny(mąka pszenna, orkiszowa (gluten), tłuszcz roślinny, drożdże, sól ) z masłem 82% tłuszczu, szynka wiejska ( 70% mięsa wieprzowego, sól, czosnek przyprawy, substancja konserwująca azotan sodu, papryka żółta, herbata Lipton Yellow Label z miodem i cytryną, kakao( mleko 2% tłuszczu, kakao ekstra ciemne)
alergeny;1,7,9
WTOREK 26.09.2023
ŚNIADANIE - Chlebek graham, chlebek jasny za zakwasie( gluten, mąka pszenna ,orkiszowa, tłuszcz roślinny, drożdże, sól ), masełko 82% tłuszczu, ser żółty gouda ,(mleko, sól, chlorek wapnia, podpuszczka biologiczna, kultury bakterii), parówki winerki na gorąco(83% mięsa, sól, przyprawy naturalne, może zawierać: gluten, soje, gorczyce, seler), papryczka, ketchup premium 78% pomidorów, herbata Lipton z cytryną i miodem
alergeny;1,7
10. 30 - Herbatka owocowa, woda przegotowana z cytrynką, śliwki
OBIAD - Krupnik z kaszy na wywarze mięsnym ( woda, porcja rosołowa , mieszanka włoszczyzna- seler, marchewka, por, kasza jęczmienna), karczek w sosie własnym, kluski śląskie, surówka z kapusty, marchewki i kopru, kompot z mieszanki- wiśnia, porzeczka czarna, truskawka ,daktyle suszone
alergeny;1,7,9
PODWIECZOREK - Rogalik ( mąka pszenna, cukier, cukier, jaja, drożdże, mak do posypania) z masłem 82 % tłuszczu i miodem naturalnym, smoothie owocowe – wyrób własny- owoce ( banan, truskawka , malina, jogurt naturalny- mleko pasteryzowane, kultury bakterii), herbata Lipton z cytryną i miodem, ogórek zielony
alergeny;1,7
ŚRODA 27.09.2023
ŚNIADANIE - Bułeczka pszenna, ( mąką pszenna typ 500, woda, sól, drożdże, cukier), bułeczka grahamka (mąka graham typ 1850, woda, mąka pszenna drożdże, płatki owsiane), masełko 82% tłuszczu, pomidor, rukola, szynka ogonówka (60% mięsa wieprzowego, sól, przyprawy, substancja konserwująca azotan sodu, może zawierać soje, gluten ), owsianka bananowa z borówkami ( mleko 2%, płatki owsiane, banan, borówka), herbata Lipton z cytryną i miodem
alergeny;1,7
10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytrynką, banan
OBIAD - Zupa z zielonej fasolki z ziemniakami na wywarze mięsnym ( włoszczyzna paski – marchew, seler , pietruszka, natka pietruszki, woda, przyprawy, kurczak, fasolka zielona szparagowa, śmietanka 30% , ziemniaki), potrawka z ryżu i kurczaka w sosie pieczarkowym (ryż, pieczarki plastry, masło 82% tłuszczu, kurczak- filet- , przyprawy naturalne, bazylia ), ogórek kiszony, kompot z mieszanki owocowej- wiśnia, porzeczka czarna, truskawka słodzony daktylami suszonymi
alergeny;1,7,9
PODWIECZOREK - Kisiel owocowy bez cukru, (woda, skrobia ziemniaczana, owoce), ciastka zbożowe bez cukru z morelą i jagodami (mąka pszenna, płatki owsiane , jagoda suszona, mleko soja,) , nektarynka, herbatka z cytrynką i miodem, kawa Inka (mleko 2% tłuszczu, kawa Inka (gluten, jęczmień żyto , cykoria), miód
alergeny;1
CZWARTEK 28.09.2023
ŚNIADANIE - Bułeczka pszenna,( mąką pszenna typ 500, woda, sól, drożdże, cukier), bułeczka grahamka (mąka graham typ 1850, woda, mąka pszenna drożdże, płatki owsiane), masełko 82% tłuszczu, kiełbaski śląskie drobiowe na gorąco (mięso drobiowe 60% woda, skrobia ziemniaczana, sól substancja zagęszczająca, glukoza, cukier, soja, mleko z laktozą, seler, białko sojowe, gorczyca, gluten), ketchup 78% pomidorów, pomidor, herbata Lipton z cytryną i miodem pszczelim,
alergeny;1,7,9
10. 30 - herbata owocowa, woda przegotowana z cytrynką, gruszka
OBIAD - Kapuśniak z białej kapusty na wywarze mięsno- warzywnym (woda, porcja z kurczaka, włoszczyzna paski – marchew pietruszka, seler, pietruszka nać, kapusta biała), makaron penne z karmelizowaną śliwką pod pierzynką z białego twarogu, kalarepka, kompot owocowy z mieszanki ( wiśnia, porzeczka czarna, truskawka, daktyle,)
alergeny;1,3,9
PODWIECZOREK - Chałeczka drożdżowa ( mąką pszenna typ 500, woda, sól, drożdże, cukier), masełko 82% tłuszczu, konfitura malinowa niskosłodzona 70% malin, ogórek zielony, jogurt naturalny z owocami (wyrób własny- owoce ( banan, truskawka, malina ) jogurt naturalny- mleko pasteryzowane, kultury bakterii), herbatka Lipton z cytryną i miodem naturalnym
alergeny;1,7
PIĄTEK 28.09.2023
ŚNIADANIE – Bułeczka pszenna ( mąką pszenna typ 500, woda, sól, drożdże, cukier), bułeczka grahamka (mąka graham typ 1850, woda, mąka pszenna drożdże, płatki owsiane), z masłem 82% tłuszczu, jajko na twardo, ogórek zielony, pasztecik z całego kurczaka (filet z kurczaka ( 70%), wątróbka drobiowa, soczewica, marchew, seler, pietruszka, sól, pieprz, jaja, mąka pszenna, herbata Lipton z cytryną i miodem pszczelim, kakao( mleko 2% tłuszczu, kakao ekstra ciemne)
alergeny;1,3,7
10. 30 - herbata owocowa, woda przegotowana z cytrynką, brzoskwinia
OBIAD - Zupa fasolowa na wywarze mięsno- warzywnym ( woda, włoszczyzna paski, natka pietruszki ,fasola drobna, porcja rosołowa), kotleciki mielone (łopatka mielona b/ skóry, jaja , cebula, bułka pszenna, przyprawy , sól , pieprz), buraczki tarte, ziemniaki, kompot owocowy z mieszanki ( wiśnia, porzeczka czarna, truskawka, daktyle suszone), seler naciowy
alergeny;1,7,9
PODWIECZOREK – Chlebek graham, chlebek jasny za zakwasie( gluten, mąka pszenna, orkiszowa, tłuszcz roślinny, drożdże), masełko 82% tłuszczu, pasta z tuńczyka ( papryka, jaja, tuńczyk w sosie własnym , szczypior), herbata Lipton z cytryną i miodem, kawa Inka (mleko 2% tłuszczu , kawa Inka(gluten, jęczmień żyto , cykoria), miód
alergeny;1,5,7,8
SMACZNEGO!!
Do przygotowania posiłków używane są tylko naturalne przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa naturalna do zup, przyprawa naturalna do ryb, lubczyk, kminek, cynamon,
* Dyrektor Przedszkola nr 1 Bajka zastrzega sobie dokonywania korekt jadłospisu przez intendenta, dotyczące dodatków do posiłków w postaci owoców i warzyw, z przyczyn niezależnych od niego.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów:
Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:
1 - Zboża zawierające gluten;
2 - Skorupiaki i produkty pochodne;
3 - Jaja i produkty pochodne;
4 - Ryby i produkty pochodne;
5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);
6 - Soja i produkty pochodne;
7 - Mleko i produkty pochodne;
8 – Orzechy;
9 - Seler i produkty pochodne;
10 - Gorczyca i produkty pochodne;
11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12 - Dwutlenek siarki;
13 – Łubin;
14 – Mięczaki;
* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.