PONIEDZIAŁEK 26.09.2022

ŚNIADANIE - Bułeczka z masłem, kiełbaska żywiecka, pomidor, zupa mleczna -płatki wielozbożowe Sante gwiazdki z miodem i truskawkami, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem,
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną, arbuz

OBIAD - Krupnik z kaszy na wywarze mięsno- warzywnym (kurczak, marchew, seler, pietruszka, pietruszka nać); pałki drobiowe w miodowej glazurze, ryż Basmati, sałatka z ogórka kiszonego (natka pietruszki, cebulka); kompot z mieszanki kompotowej (wiśnia, porzeczka, agrest) słodzony daktylami,
alergeny;1,9

PODWIECZOREK - Bułka grahamka z masłem, ser żółty wędzony, podsuszana z indyka, papryka żółta, rzodkiewka, herbata Lipton Yellow Label z miodem i cytryną, soczek owocowy -100% owoców bez dodatku cukru
alergeny;1,7

                                                                                           WTOREK 27.09.2022

ŚNIADANIE - Rogalik maślany z masłem, dżem owocowy, jogurt naturalny z owocami-wyrób własny (banan, truskawka mrożona), papryka w słupkach, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną, winogrona

OBIAD - Barszcz czerwony z fasolą (wywar mięsny z dodatkiem warzyw i zieleniny, buraki); zapiekanka makaronowa z jabłkiem i cynamonem; kompot z mieszanki kompotowej słodzony daktylami, ogórek zielony,
alergeny;1,9

PODWIECZOREK - Bagietka z masłem, pasta z awokado, jajko na twardo, rzodkiewka, szczypiorek, arbuz, kawa na mleku, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem
alergeny;1,7

                                                                                      ŚRODA 28.09.2022

ŚNIADANIE - Bułeczka pszenna, masełko, twarożek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem, leczo z kiełbaską (cukinia, cebulka, papryka), herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem,
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną, banan

OBIAD - Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym- (włoszczyzna paski, kalafior, śmietanka 30% ); gulasz z szynki, ziemniaki, fasolka szparagowa żółta, seler naciowy; kompot owocowy z mieszanki (wiśnia, porzeczka czarna, truskawka) słodzony daktylami,
alergeny;1,7,9

PODWIECZOREK - Budyń bez cukru, gofry bez cukru, jabłuszko, papryka w słupkach, herbatka Lipton Yellow Label z cytryną i miodem,
alergeny;1,7

                                                                                   CZWARTEK 29.09.2022

ŚNIADANIE - Kajzerka z masłem, rolada szpinakowa, ogórek zielony, pomidor, zupa mleczna- płatki kukurydziane Corn Flakes na mleku, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem pszczelim,
alergeny;1,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną, gruszka

OBIAD - Brokułowa z makaronem machinette (zielenina, seler, marchewka, por, mięso – kurczak, kaczka, brokuł); filet z morszczuka, sałatka z kapusty kiszonej i marchewki, oliwa truflowa, kasza kus-kus; kompot owocowy z mieszanki (wiśnia, porzeczka czarna, truskawka, daktyle)
alergeny;1,9

PODWIECZOREK - Rogalik z masłem lub kremem czekoladowym z ciecierzycy- wyrób własny, posypany płatkami migdałowymi, smoothie owocowy – wyrób własny- owoce świeże (banan, truskawka mrożona), herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem, papryczka
alergeny;1,7

                                                                                     PIĄTEK 30.09.2022

ŚNIADANIE - Chlebek orkiszowy z masłem, pasta jajeczna, parówki z szynki na gorąco, pomidor, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem pszczelim, kakao
alergeny;1,3,7

10. 30 - Herbata owocowa, woda przegotowana z cytryną, śliwka

OBIAD - Kapuśniak z białej kapusty na wywarze z mięsa z dodatkiem warzyw i zieleniny (por, seler, marchew, nać pietruszki); kopytka bananowe z masełkiem topionym; kompot z owoców mieszanych, słodzony daktylami, kalarepa
alergeny;1,7,9

PODWIECZOREK - Bułka grahamka, szynka wiejska, twarożek Mój ulubiony ze śmietanką 30% i rodzynkami, słupki papryki, herbata Lipton Yellow Label z cytryną i miodem
Alergeny 1, 7

                                                                                                                                                      SMACZNEGO!!!

Do przygotowania posiłków używane są tylko naturalne przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa naturalna do zup, przyprawa naturalna do ryb, lubczyk, kminek, cynamon,

* Dyrektor Przedszkola nr 1 Bajka zastrzega sobie dokonywania korekt jadłospisu przez intendenta, dotyczące dodatków do posiłków w postaci owoców i warzyw, z przyczyn niezależnych od niego.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów:

 Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1 - Zboża zawierające gluten;                                                                                                                                                                                         

2 - Skorupiaki i produkty pochodne;

3  - Jaja i produkty pochodne;

4 - Ryby i produkty pochodne;

5 - Orzeszki ziemne (arachidowe);

6 - Soja i produkty pochodne;

7 - Mleko i produkty pochodne;

8 – Orzechy;

9 - Seler i produkty pochodne;

10 - Gorczyca i produkty pochodne;

11 - Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12 -  Dwutlenek siarki;

13 – Łubin;

14 – Mięczaki;

* Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak używane do przygotowania posiłków przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz  ziołowy, cukier wanilinowy. W wędlinach zakupionych od producenta śladowo mogą wystąpić: soja, gluten, seler.